Κυριακή 5 Απριλίου 2009

The last of the Mohicans (ή ...αρβανίτικο κεφάλι!)


Δεν υπάρχει Σαββατοκύριακο που να μην βρω έστω μια ώρα για να πάω στο άλσος.
Παλεύω μόνος εναντίον όλων.
Πολλές φορές λυγίζω, μα ποτέ δεν σκέφτομαι να σταματήσω, διότι αυτό είναι αδύνατον.
Οι εχθροί πολλαπλασιάζονται:

1) Τα χόρτα έχουν θεριέψει και αρχίζουν να πνίγουν τα δεντράκια. Μάχομαι όμως με μανία και κάθε φορά που πάω καθαρίζω και μια μεγάλη έκταση.

2) Ο "κύριος" ή η "κυρία" που κάποτε ξερίζωνε ένα φυτό περίπου ανά δίμηνο, έχει αρχίσει και γίνεται όλο και πιο καταστροφικός. Έχει ξεριζώσει όλα όσα είχε φυτέψει ο Μίλτος (εκτός αυτών που βρίσκονται στην περιοχή κοντά στον πλάτανο), και αρκετά από αυτά που έχω βάλει εγώ.
Τα ξεριζώνει και τα πετάει. Δεν ξέρω τα κίνητρά του. Δεν ξέρω αν είναι κάποιος ψυχοπαθής ή κάποιος από αυτούς που διεκδικούν την έκταση από το Δημόσιο, παρ'ότι αυτή έχει τελεσιδίκως χαρακτηριστεί ως δασική έκταση (και κάτι έγινε θα μου πείτε...)
Την προηγούμενη εβδομάδα κατάφερα και έκανα "τεχνητή αναπνοή" σε μια πικροδάφνη την οποία ξερίζωσε μαζί με το ξύλινο στήριγμά της, όμως την ξανάβαλα και χθες είδα ότι θα τα καταφέρει. Δεν ξέρω, αλλά η ανωμαλία κάποιων δεν έχει όρια. Αν τον πιάσω θα του ανοίξω το κεφάλι με το τσαπί (δεν κάνω πλάκα). Για την ώρα, με μεγάλη επιμονή απαντώ στις προκλήσεις του: για κάθε φυτό που ξεριζώνει, εκτός του ότι το αντικαθιστώ αμέσως, φυτεύω άλλα 5. Έχω δημιουργήσει στο μπαλκόνι φυτώριο με δεντρολίβανα και λεβάντες και έτσι το κόστος της αντικατάστασης των φυτών είναι μηδενικό.

3) Έβαλα (βλ.προηγούμενο ποστ) κάποιες πινακίδες μήπως και ευαισθητοποιηθεί κανείς. Φαίνεται κάποιους τους ενόχλησε. Τις βρήκα πεταμένες και σχισμένες, εκτός από μία.

4) Έχω βαρεθεί να συνομιλώ με τους διερχόμενους. Μου τρώνε τον λίγο χρόνο που μπορώ να διαθέσω. Άλλωστε μόνο μπράβο ακούω και κανείς δεν έρχεται να με βοηθήσει. Τους αγνοώ, ή τους απαντώ ευγενικά και μονολεκτικά.

5) Έχω βαρεθεί να μαζεύω σκουπίδια από διερχόμενους, από μηχανόβιους που κάνουν μότο κρος (!) εκεί κοντά και από εκδρομείς-βιαστές της φύσης (ευτυχώς φέτος δεν υπάρχει το περσινό χάλι). Για τον τύπο που την πέφτει κάτω στην κουκουναριά και παρατάει εκεί μπουκάλια μπύρας και ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς έχω σκεφτεί κάτι: το κομπόστ που μαζεύω όλη την εβδομάδα και το ρίχνω στην περιοχή, θα το αποθέτω εφεξής κάτω από την κουκουναριά για να κάνει παρέα στον "κύριο": πατατόφλουδες, κρεμμυδόφλουδες και λοιπά οργανικά υλικά.

6) Δεν ασχολούμαι καθόλου με τον Δήμο. Δεν με ενδιαφέρει καμία δράση, καμία οργάνωση, κανένας φορέας, κανένα κόμμα. Όλοι τους απλώς συνεδριάζουν και διαμαρτύρονται ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί που κάνουν πράξεις τα λόγια τους.

7) Έχω βάλει πολλά φυτά. Αν τα αφήσει αυτός ο μαλάκας, και επειδή μόνος μου δεν θα προλαβαίνω να τα ποτίζω το καλοκαίρι, έπειτα από σύσκεψη με τον ...ευατό μου, αποφασίσαμε να αγοράσουμε ένα καροτσάκι (όπως αυτά που έχουν και κουβαλάνε στις κάβες τα αναψυκτικά) και εκεί να ...φορτώνουμε τα μπιτόνια με νερό διότι με τα χέρια είναι αδύνατον να ...προλαβαίνουμε. Ελπίζω την κρίσιμη στιγμή να εμφανιστεί ο ...μηχανοκίνητος glam διότι τώρα νιώθω σαν ναυαγός και σκέφτομαι φωναχτά για να μην τρελαθώ.
"Τώρα αξύριστος κλωτσάω τενεκέδια, σε κουφάλες δέντρων αναπαύομαι" (από τον "Λεγεωνάριο" του Β.Παπακων/νου).

8) Από βδομάδα μπαίνει στη μάχη και το χορτοκοπτικό. Ελπίζω να βοηθήσει την κατάσταση διότι το καλοκαίρι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα.

Αν δεν έρεε μέσα μου αρβανίτικο αίμα, το οποίο τροφοδοτεί με απίστευτη ξεροκεφαλιά τον εγκέφαλό μου, σίγουρα θα τα είχα παρατήσει. Η δράση απέναντι σε ένα σάπιο σύστημα, η έμπρακτη αντίσταση σε ένα τέλμα ίσως να προϋποθέτουν μοναχικές πορείες, ίσως να έχουν και αυτές το τίμημά τους.
Μόνος εναντίον όλων λοιπόν.

Δημήτρης
Υ.Γ. Μόλις διάβασα μία δυσάρεστη είδηση. Η κατάσταση αρχίζει και ξεφεύγει από κάθε έλεγχο. Δεν είναι μακριά η ώρα που θα υπερασπιστούμε τα αυτονόητα με τα όπλα: http://www.oikologio.gr/content/view/2207/111/

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

File Dimitri, eisai monos sou, alla se ligo kairo kateveno kai tha maste parea sto bouno. An kai tha xo ta treksimata mou gia ena mina, sigoura tha vrethei xronos gia tis perioxes euthinis pou xriazontai frontida. Kati katexo apo potisma kai mazema skoupidion, thimase? An kai fetos eixes kapious simmaxous (oxi vevaia antropous). Kai ennoo ton vroxero kairo. Skepsou poso ofeleimes itane oi toses vroxes kai me ligi kali tixi isos pesoune kai alles tous zestous mines.
Ta leme analitikotera apo to tilefono.
Leonidas
Y.G. Anamenontai enisxiseis apo Oslo fetos :)

doctor είπε...

Θα φέρεις και τον Robert από το Όσλο; Ε τότε πρέπει να έχουμε και δυνατή μουσική για να κάνουμε και clubing!

Τότε θα έχει συμβεί το ανήκουστο: να φροντίζουν το άλσος Γαλατσίου ένας έλληνας που μένει στην Στοκχόλμη, ένας ιταλονορβηγός που μένει πότε στο Όσλο και πότε στην Στοκχόλμη και ένας ετεροδημότης από τον Έβρο!!!

Που είναι οι Γαλατσιώτες ο ε ο;;;

Αν διαβάσετε τις τοπικές εφηρίδες, θα δείτε πολλούς φορείς, πολλές οργανώσεις, πολλές "ευαισθησίες" για το περιβάλλον.
Όλοι αυτοί λοιπόν που φωνασκούν και αντιπολιτεύονται εκ του ασφαλούς είναι απλώς απόντες από το άλσος Γαλατσίου.

Είναι οι λεγόμενοι οικολόγοι του πληκτρολογίου.

Ανώνυμος είπε...

Sunantithikame, me Robert, tis proalles, kai me rotage gia to alsos (pos paei me ta dentra ktl). Tha erthei me tin kopela tou gia na epitheorisoune mou eipe na sou po xairetismata.
Galatsiotes sto alsos? plaka kaneis? autoi tin bgazoune stis kafetereies stin Veikou...tragiko!
Leonidas
Y.G. Xreiazetai kati dunato na afipnisei ton kosmo ekei. Opou emeis den mporoume na to prokaesoume. Tha deiksei.....

doctor είπε...

Ωχ, θα έχω επίσκεψη κλιμακίου της Σκανδιναβίας για επιθεώρηση.
Πρέπει να βιαστώ!

Η μόνη λύση για να βγούνε από τα κλουβιά τους οι γαλατσιώτες και να ξεκολλήσουν από τις καφετέριες της Βεϊκου (μα να δίνεις 3,70 στον φραπέ για να βλέπεις τα μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα να περνάνε...) είναι να τους βάλεις κανένα στριπ τιζ στο άλσος και τότε να δεις για πότε θα έρθουν!

Λεωνίδα, δεν τρέφω αυταπάτες και γι'αυτό κάνω χαβαλέ.
Ή θα τα πάρεις όλα στα σοβαρά και θα παρανοήσεις ή θα τα πάρεις όλα στον χαβαλέ και θα επιζήσεις.

doctor

Ανώνυμος είπε...

http://www.kiproukaipatisionanakoinoseis.blogspot.com/

sto link auto exei mia eminerosi sxetika me to parkaki sto Galatsi (Veikou & Inioxou). Endiaferon mou fanike kai etsi to afino san sxolio edo.
Leonidas
Y.G Is Miltos alive? :)

Ανώνυμος είπε...

ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΙ ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ!ΣΚΕΦΤΗΚΑ ΤΟ ΕΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΠΑΡΤΕ ΕΝΑ ΛΑΣΤΙΧΟ ΟΣΑ ΜΕΤΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΥΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.ΑΝ ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ ΕΝΑ ΛΑΣΤΙΧΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΝΩΣΕΤΕ ΠΟΛΛΑ ΛΑΣΤΙΧΑ.ΜΙΛΗΣΑΜΕ ΤΟΝ ΑΔΕΡΦΟ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ. ΘΑ ΡΘΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΝΑ ΒΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΖΕΤΕ ΤΟ ΛΑΣΤΙΧΟ ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΕΤΕ.ΑΝ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΝΙΣΩ.
ΜΙΛΤΟΣ

ΦΑΝΤΙ είπε...

Παρόν απο τα Ιωάννινα και ο δηλωμένος Οικολόγος του πληκτρολογίου :)

Κράτα γερά ρε Δημήτρη, αν δεν υπήρχαν οι θαυμαστοί και θαυμάσιοι ξεροκέφαλοι αυτού του κόσμου, δεν θα υπήρχε εξέλιξη. Προσπαθώ να αφυπνήσω τους Οικολόγους Πράσινους να σε στηρίξουμε έμπρακτα και συστηματικά, ελπίζω να μην έχεις αντίρηση. Με 2-3 κούκους δεν έρχεται η άνοιξη. Χρειάζεται κάποια μαζικότητα η όλη προσπάθεια, το είχα πει απο την αρχή (στα λόγια είμαι καλός όπως έχουμε πει). Ελπίζω να εντοπίσουμε κάποιους που να περνάνε καλά εκεί στο Άλσος, κάνοντας κάποιες ελαφριές εργασίες και να δημιουργηθεί ένα παραιϊστικο κλίμα.

Να κρύψουμε μια ειδική κάμερα παρακολούθησης (υπάρχουν κάποιες πολύ μικρές), θα ρωτήσω έναν γνωστό που εισαγάγει τέτοια συστήματα και θα μάθω εαν είναι εφικτό.

Α, θέλω παρέα (θα το κάνω μόνος μόλις επιστρέψω έτσι και αλλιώς) να καθαρίσω το παρκάκι απέναντι απο το σπίτι μου στο Ν. Ψυχικό. Μετά κερνάω καφέ (ή τσίπουρο χωριού). Το έχουν κάνει σκουπιδότοπο! Θα αναρτήσω φωτό έτσι για να δείτε ...

ΦΑΝΤΙ είπε...

Α, ξέχασα, μας εύχομαι καλή "ανάσταση"

doctor είπε...

Μίλτο το έχω σκεφτεί κι εγώ αλλά είναι πρόβλημα να πηγανοφέρνω τόσα μέτρα λάστιχο ενώ με το καροτσάκι που θα διπλώνει κιόλας θα είμαι μια χαρά.

Δημήτρη (mirage) πολλά λόγια κανένα έργο και από πολλούς που αυτοτιτλοφορούνται οικολόγοι και εσχάτως φιλοδοξούνε να μπούνε και στην βουλή.
Ορίστε με τι ασχολείται μια νέα περιβαλλοντική οργάνωση του Γαλατσίου:

http://www.prasinogalatsi.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=73&Itemid=39

doctor

Υ.Γ. Το Σάββατο 25/4 θα πάω στο άλσος κατά τις 6 το απόγευμα.

ΦΑΝΤΙ είπε...

Doc δεν μπορώ να πω ότι έχεις άδικο. Αλλά λέγε-λέγε κάτι θα γίνει. Δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να ενημερωθεί η δημοτική κίνηση - ίσως μέσα από εκεί (γνωστοί και φίλοι) βρεθούν κάποιοι, νέοι ενδεχομένως, να μεγαλώσει η παρέα του "τελευταίου Μοϊκανού".

glam είπε...

Βαριές τύψεις και ενοχές με κατατρέχουν, ομολογώ.
Υπόσχομαι επανόρθωση τώρα που αρχίζει η θερινή περίοδος, τουλάχιστον όσον αφορά την ποτιστική "εργολαβία".


Το καροτσάκι μεταφοράς μάλλον δεν θα αποδώσει, θα χρειαζόταν επίπεδο έδαφος χωρίς πέτρες κλπ, ίσως σε μορφή "καρότσι οικοδομή" (με μια μεγάλη ρόδα για να ξεπερνά εύκολα τα εμπόδια).....

Στις 6 θα ποτήσουμε και θα τα πούμε.......

doctor είπε...

Δημήτρη όλοι το ξέρουν από τους φορείς. Όλοι λένε μπράβο...
Εύχομαι να κάνω λάθος!

Γιώργο θα τα πούμε από κοντά. Εσύ έτσι κι αλλιώς είσαι με ....σύμβαση εποχιακής απασχόλησης (πότισμα) και η συμβολή σου στους καλοκαιρινούς μήνες είναι πάρα πολύ σημαντική.

Σκέφτομαι αυτό το καροτσάκι με τις μεγάλες ρόδες, όχι αυτό της λαϊκής βρε!

See U there!

doc

doctor είπε...

Μόλις γυρίσαμε(ουφ)...

Σήμερα με την βοήθεια του Γιώργου πήγαμε πολύ καλά.
Ο Γιώργος πότιζε κι εγώ έσκαβα σαν τους Ντάλτον.
Έχει αρκετή δουλειά ακόμη αλλά θα προλάβουμε διότι ξεκινήσαμε πιο νωρίς φέτος.
Το άλσος είναι γεμάτο σκουπίδια από τους γνωστούς ανεγκέφαλους.
Περιμένουμε να περάσει και η Πρωτομαγιά που θα βγούνε και πάλι εκεί αυτοί οι ιθαγενείς και μετά θα τα μαζέψουμε και ΠΑΛΙ σαν μαλάκες.
Ο Δήμος, η Δημοτική Αστυνομία, η Ελληνική Αστυνομία, το Δασαρχείο (στο οποίο ανήκει η περιοχή), η Νομαρχία και όλοι γενικά οι υπεύθυνοι απλώς ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝΕ.

doctor

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΙΔΙΑ ΓΡΑΨΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΙ ΓΩ ΕΔΩ ΣΤΑ ΞΕΝΑ...ΠΟΛΛΗ ΝΕΚΡΑ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ...
ΜΙΛΤΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Sumfono me Milto. Poli nekra re paidia. Episis psifizo lastixo anti karotsaki. Kai an o adelfos tou Miltou ftiaksei mia kali kataskevi tote tha ginei to potisma ligotero epipono.
Paraskevi eimai Galatsi.
Etoimos Mitso? :)
Leonidas

ΦΑΝΤΙ είπε...

Προσπαθώ να μιλήσω στους ΟΠ για το θέμα του Γαλατσίου αλλά και του Πεδίου του Άρεως. Γενικά το ζήτημα των πάρκων και των ανοιχτών χώρων έχει συζητηθεί εκτενώς αλλά το περίεργο είναι ότι υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. Ας πούμε για το Πεδίο του Άρεως που υπάρχει ένα έργο "ανάπλασης" με αρκετό τσιμέντο μέσα στο μόνο (μάλλον) πάρκο που παραμένει ακόμη δάσος (!)αναδασωτέο έχει μείνει μόνο ένας "γραφικός" αλλά συμπαθέστατος κύριος να έχει φτάσει το θέμα νομικά μέχρι το ΣΤΕ. Οι υπόλοιποι της επιτροπής αγώνα μαθαίνω ότι τελευταία "τα βρήκαν" με τον εργολάβο! Πως τα βρήκαν δεν γνωρίζω και δεν καταλαβαίνω ... Οπότε και οι ΟΠ είναι πολύ επιφυλακτικοί με όλα αυτά διότι δεν γνωρίζουν εαν θα πάρουν ή θα χάσουν ψήφους εαν ταχθούν κατά του εργολάβου .... άκουσον-άκουσουν!!

Στην πόλη με την Ευρωπαϊκή πρωτιά με 2,5 m2 ΜΟΝΟ πρασίνου/ κάτοικο!! ενώ άλλες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν το 10πλάσιο!!! υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για την διατήρηση του πρασίνου .... !!

ΙΔΕΑ (κλεμένη) για το Γαλάτσι: Αντί για χορτοκοπτικό -> http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1010353 !!!!

Doc έχουμε κανένα γνωστό τσομπάνο στην Αττική να τον φέρουμε να βοσκήσει τα αιγοπροβατά του για καμιά βδομάδα;; Δωρεάν θα είναι ! Να φέρουμε και τον Κουβέλη με τα κανάλια να πάρει καμιά ψήφο .... :)

Ανώνυμος είπε...

arthro tou TVXS, sxetika me ta tou Galatsiou...

http://www.tvxs.gr/v11196

Leonidas