Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

Κάτι αλλάζει;

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα πχ δεντροφύτευση Άλσος Βεΐκου - Γαλάτσι αλλά και όχι μόνο, ήθελα να παραθέσω κάποιες σκέψεις μου.

Κατ΄αρχήν τα γεγονότα:
Γεγονός 2 (πάω ανάποδα!)
Κυριακή 16/11/2008 και στο Άλσος Βεΐκου συγκεντρώνονται 2-3; χιλιάδες άνθρωποι για να συμμετάσχουν στην δεντροφύτευση, την πρωτοβουλία έχει ο SKAI αλλά συμμετέχει ενεργά και ο τοπικός Δήμος με σημαντικούς πόρους. ( Ανθρώπους και μέσα)

Έκπληξη 2) (Πάω ανάποδα..είπα!) Η συμμετοχή, δεν περίμενα τέτοια ανταπόκριση, αλλά και η προσφορά των συμμετεχόντων, δεν περιορίστηκαν μόνο στην δεν/τευση ή στην απλή "παράσταση" αλλά έγιναν και πολλά άλλα, όπως: εκτεταμένος καθαρισμός της ευρύτερης περιοχής καθώς επίσης και ατομικές πρωτοβουλίες (άνοιγμα / καθαρισμός τάφρου γύρο από μεγαλύτερα δένδρα κ.δ.αλ.) Αρα είχαμε ενεργή συμμετοχή και διάθεση για δουλειά!!

Γεγονός 1)

Μετά τις φωτιές του περσινού καλοκαιριού συγκεντρώνονται στο Σύνταγμα 10-15 χιλ. άτομα, νέοι οι περισσότεροι, σε βουβή διαμαρτυρία, η ιδέα μεταδίδεται, κυρίως, μέσω των blogs, και δεν υπάρχει κανένα κομματικό "καπέλωμα" ΠΡΩΤΟΦΑΝΈΣ!

Έκπληξη 1) Η συμμετοχή, δεν θυμάμαι να έχει γίνει ποτέ κάτι παρόμοιο, όσοι ήταν εκεί κατάλαβαν και κάτι παραπάνω: οτι κάτι αλλάζει...
Λόγω των μεγάλων καταστροφών ήταν ίσως αυτονόητη η συμμετοχή ....πράγμα όμως που δεν καταγράφηκε παλιότερα, σε αντίστοιχες καταστάσεις....

Επίσης η επιφύλαξη έως αντίθεση πολλών, κυρίως μεγαλυτέρων ηλικιακά (πχ. άποψη Ν. ΔΉΜΟΥ) που μάλλον "έκρυβαν" την βεβαιότητα της αποτυχίας, διαψεύστηκαν.

Θα μπορούσαν να θεωρηθούν ανάλογα γεγονότα, με διαφορετική βαρύτητα φυσικά, και:

Η συγκλονιστική ιστορία της Αμαλίας, και το πόσο επηρέασε. (Άσχετα αν τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα...)

Το "στοίχημα" του Δημήτρη, του ημετέρου doctor, να μετατρέψει ένα κομμάτι του άλσους Βεΐκου από σχεδόν χέρσο σε " όμορφο κήπο".

Τα παραπάνω γεγονότα, κατά την γνώμη μου, συνδέονται άρρηκτα και δείχνουν το ενδιαφέρον και την διάθεση για ενεργοποίηση και συμμετοχή στην επίλυση προβλημάτων συνοδευόμενα με ΠΡΆΞΕΙΣ, έξω από τις σημερινές υπαρκτές δομές. (κράτος, κόμματα κ.λ.π.)

Κάτι αλλάζει;

10 σχόλια:

doctor είπε...

Νομίζω ότι ο πολίτης βγαίνει από το κλουβί του. Αρχίζει να βαριέται την τηλεόραση (η overdose των ιδιωτικών καναλιών ίσως να έκανε καλό).
Αρχίζουν άλλες μορφές συλλογικότητας (εθελοντισμός, διαδικτυακές κινητοποιήσεις) που δεν ελέγχονται από την εξουσία και έχουν άμεση αποτελεσματικότητα. Χωρίς επιτροπές, χωρίς συμβούλια, χωρίς "γραμμές".
Ακαθοδήγητα, αυθόρμητα, παράλληλα.

Το στοίχημα Γιώργο έχει κερδηθεί. Το άλσος Γαλατσίου απέκτησε τους τρελούς του και δεν θα τους χάσει ποτέ.
1-2 ώρες την εβδομάδα θα τις διαθέτουμε. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

Δημήτρης

Ανώνυμος είπε...

Και στην Άνω Γλυφάδα οργανώνουμε δεντροφυτεύσεις

glam είπε...

Η ΖΩΗ!!!!!!

Ελπίζω οι δικές σας να είναι καλύτερες από τις δικές μας.
Ίσως και εντός του σ/κ να αναρτήσω σχετικές φώτο, για σύγκριση!!

(Πάω να ρίξω λίγο παγωμένο νερό, να συνέλθω .....)

Ανώνυμος είπε...

Μα καλά πόσο καιρό είχα να γράψω και με αντιμετωπίζουν όλοι σα φάντασμα; χαχαχα
Ναι καλές είναι οι δεντροφυτεύσεις μόνο που δεν έχω προλάβει να πάω ακόμα.

doctor είπε...

Ζωήήήήήήήήήή;

Που είσαι ρε ΤΕΡΑΣ;

Ετσι κάνουν τα καλά παιδιά;

Πάω να πιω 5-6 τσίπουρα για να συνέλθω από το σοκ!!!

Ανώνυμος είπε...

Είμαι κακό παιδί ε; Τελικά εγώ είμαι αυτή που σας λέγανε οι μαμάδες σας να αποφεύγετε:)

Εντάξει, οι φίλοι δεν χάνονται, μόνο λίγο ξαποσταίνουν.

Τσίπουρο ε; Κάτσε κάπου πρέπει να έχουμε σε ένα ντουλαπι. Βάζω ένα και επανέρχομαι:)

glam είπε...

Πράγματι ο πολίτης "βγαίνει" από το κλουβί του, αλλά αναρωτιέμαι, μετά τα τελευταία γεγονότα, μήπως να έμεινε καλύτερα μέσα τελικά;;

@doc πρόσεξε το: "κάπου πρέπει να έχουμε ....!" πληθυντικός + Άνω Γλυφάδα + εξαφάνιση = γάμος;; :)

Ανώνυμος είπε...

@Glam

χαχαχα, τα του γάμου θα τα αφήσω ασχολίαστα, γιατί έχω χτίσει το προφίλ του τύπου που δεν βολεύεται και δεν μπαίνει στο λούκι κλπ κλπ και αν το χαλάσω θα με πάρετε με τις ντομάτες

(Ντοκ συγνώμη αν σου διέλυσα τα σχόλια στο σοβαρό ποστ σου, δεν ξέρω γιατί αλλά όπου πάω το κλίμα μετατρέπεται σε πανηγύρι αυτόματα...)

glam είπε...

Χθες "δεν κατέστει δυνατόν". (λάθος εκτίμηση στον χρόνο επικόλλησης πλακιδίων...)
Σήμερα όμως , και 3 μουσμουλιές εφυτεύθησαν, (2 πάνω από τον ημιθανή; πλάτανο και 1 στις μέλισσες) και μούσκεμα από την μπόρα έγινα, οι μυρουδιές μοναδική απόλαυση, αλλά έλειπε η καλή παρέα και το τσίπουρο!

doctor είπε...

zoi20, παρακαλώ, εκφραστείτε ελεύθερα, άλλωστε το μπλογκ δεν είναι σοβαρό. Είναι αποτελεσματικό, είναι έργα και όχι λόγια!

Glam, πήγα Σάββατο πρωί, οπότε και να ερχόσουν θα γινόσουν ντίρλα αφού θα έπινες μόνος σου.
Έβαλα 10 λιγούστρα, 5 μπροστά (κοντά στην Βεϊκου και άλλα 5 στον γνωστό χώρο).

Οι δυνατές βροχές των τελευταίων ημερών ήταν ό,τι έπρεπε.

Το επόμενο Σάββατο κανονικά το μεσημέρι!