Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007

Συνοψίζουμε


Ο χώρος με τα μεγάλα πεύκα πλησίον της Βεϊκου που θα καθαριστεί.



Ο χώρος που θα καθαριστεί από τα ξερόχορτα.


Μια πανοραμική άποψη του τοπίου.


Έτσι ήταν έξω από το πυροφυλάκιο την Κυριακή.


Με λίγη όμως δουλειά...



... φαίνεται το αποτέλεσμα!


Τόπος συνάντησης: Άλσος Βεϊκου στο ύψος της πεζογέφυρας, ακριβώς απέναντι από το γήπεδο μπάσκετ της ΑΕΚ.

Στα δεξιά σας όπως πηγαίνετε την Βεϊκου προς Κύμης και Νέα Ιωνία και στα αριστερά σας όπως πηγαίνετε την Βεϊκου προς Κυψέλη.

Αν φτάσετε πάρτε με στο κινητό: Δημήτρης 6932 260 336

Ημερομηνία: 01/09/2007

Ώρα συνάντησης: 09:00 (εγώ σκέφτομαι να πάω νωρίτερα, γύρω στις 8).

Εργασίες:

1) "Σπάσιμο" των ξερόχορτων (με τσουγκράνες και χορτοκοπτικά αν υπάρχουν) που έχουν σχεδόν "πνίξει" τα μικρά πεύκα και "πάτημά" τους επιτόπου ώστε να μην είναι εύφλεκτη ύλη όπως τώρα.

Ο αδερφός μου (δασολόγος και Υποπυραγός) μας συμβουλεύει να κάνουμε το παραπάνω, αλλά επίσης να προβούμε σε ακτίνα δύο μέτρων από τα δεντράκια σε πλήρη αποψίλωση "ξυρίζοντας" τον χώρο, όχι όμως αφαιρώντας τα ξερόχορτα από την ρίζα τους.

2) Ταυτόχρονο καθάρισμα της περιοχής από τυχόν σκουπίδια (υπάρχουν ελάχιστα το ξαναλέω).

3) Καθάρισμα της περιοχής με τα μεγάλα πεύκα (πλησίον της Βεϊκου στο ύψος της πεζογέφυρας) από σκουπίδια και συλλογή τους σε σακούλες ώστε να πάνε σε ανακύκλωση στον Δήμο Φιλοθέης, ο οποίος είναι γεμάτος με κάδους ανακύκλωσης.

Εξοπλισμός:

-μακρυμάνικη μπλούζα
-σκληρά παπούτσια (μποτάκια, αρβύλες)
-καπέλο, γυαλιά ηλίου
-γάντια εργασίας
-νερό

Εργαλεία:

- Τσουγκράνα
- Τσάπα
- χορτοκοπτικό (αρκεί να γνωρίζετε να το χειρίζεστε)
- δρεπάνι (επίσης απαιτεί να είναι κανείς έμπειρος για να το χειριστεί)
- μαύρες μεγάλες σακούλες απορριμάτων (π.χ. 1,15 Χ 0,75 μ.)

Μα πάνω απ'όλα κέφι, ζωντάνια και αισιοδοξία.
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός!

Τέλος, παραθέτω κάποιες επιπλέον φωτογραφίες για να πάρετε μια ακόμα "γεύση" και άποψη του χώρου.

doctor

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κεφτέδες να φέρουμε;

:))))))

Γιατρέ, αμα τα τραβήξεις βγαίνει και η ρίζα; Διότι αν κάθόμαστε να τα κόβουμε με το χέρι θα βαρεθούν και θα φύγουν μόνα τους!

Ανώνυμος είπε...

Παρεμπιπτόντως, λόγω μηχανής μόνο τον εξοπλισμό μπορώ να φέρω.

Εννοείται και σακούλες.

Pan είπε...

Μήπως να έδινες και μια οδηγία από Γαλατσίου με Πατησίων;

Καλό είναι να φέρει ο καθένας μερικά μπουκάλια νερό παγωμένο. Έχει πολλαπλές χρήσεις.

Pan είπε...

Άκυρο το προηγούμενο, βρήκα τον τρόπο.

doctor είπε...

pan, αν έρχεσαι από Πατησίων, πιάνεις την Γαλατσίου και στο τέλος της Γαλατσίου κάνεις αριστερά και βρίσκεσαι στην Βεϊκου.

Αλλά αν δείτε κάποιον οδικό χάρτη θα το βρείτε πολύ εύκολα.

Αν κάποιος έρθει με λεωφορείο βολεύει το 608.

doctor

Pan είπε...

Το 608 είναι σωτήριο. Αυτό θα χρησιμοποιήσω.

blade runner είπε...

τα λέμε αύριο, θα φέρω και μια φίλη μου μαζί.

Αρα υπολογίζεις 2 doc!

Μόνο που εμείς θα είμαστε εκεί στις 9.30

Θα έχουμε όμως μαζί μας 1 τσουγκράνα. Και γάντια εννοείται. Αν δεν βρω οικολογικές, θα φέρω κοινές μαύρες σακούλες απορριμάτων.

Γεια σε όλους, καλό βράδυ απόψε (και μακρυά από αλκοόλ, γιατί με τη θερμοκρασία που θα έχει αύριο το πρωί το άλσος, θα τα φτύσουμε εύκολα...)

KitsosMitsos είπε...

Επειδή καθένας καταθέτει τον αντίστοιχο οβολό του, μπορώ να αναλάβω να φορτώσω στο αυτοκίνητό μου τις σακούλες με τα ανακυκλώσιμα και να τα μεταφέρω στους κάδους. Ό,τι βούλεται ο καθένας.

Ανώνυμος είπε...

Kitsosmitsos,

Αυτό δεσμεύτηκε(ελπίζω όχι με την ελληνική έννοια) να το κάνει ο Δήμος λόγω όγκου. Εμείς απλά θα τα συγκεντρώσουμε σε ένα σημείο, κοντά στην πεζογέφυρα.

Και μόνο η παρουσία σας, όμως, θα είναι ενθαρρυντική!

doctor είπε...

Blade runner, εγώ θα φέρω μία επιπλέον τσουγκράνα και μία τσάπα, οπότε μην αγχώνεστε.

Kitsosmitsos, θα χρειαστεί αυτοκίνητο για να μεταφέρουμε τα ανακυκλώσιμα στους κάδους ανακύκλωσης της Φιλοθέης.
Μπορούμε βέβαια να ανέβουμε το βουνό και να τα πάμε με τα πόδια, είναι μικρή η απόσταση (η πλευρά πίσω από το βουνό είναι η Φιλοθέη).

Τα κοινά απορρίματα θα τα ρίξουμε στον κάδο του Δήμου Γαλατσίου που βρίσκεται ακριβώς στην πεζογέφυρα.

Ο Δήμος Γαλατσίου θα περισυνέλεγε τα ξερά χόρτα που θα μαζεύαμε σε μαύρες σακούλες, τώρα όμως που τα δεδομένα αλλάξανε και απλά θα τσακίσουμε τα χόρτα και θα τα πατήσουμε επί τόπου δεν θα χρειαστεί.

Αν κάποιος που συμμετέχει στον καθαρισμό των μικρών πεύκων ζαβλακωθεί (τι ρήμα!) από τον ήλιο, μπορεί να πάει 30 μέτρα πιο κάτω που βρίσκονται τα μεγάλα πεύκα ώστε να απασχοληθεί με το μάζεμα των σκουπιδιών ή να ξαποστάσει στην σκιά τους.

doctor

doctor είπε...

O καιρός αύριο στην Αθήνα:

01/09/2007 09:00 24°C 41 % υγρασία

01/09/2007 15:00 39°C 19 % υγρασία

******

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα!

Και από τους 39 βαθμούς στους 4 την Δευτέρα που φεύγω για Στοκχόλμη.
Αυτό θα πει κοντράστ!

doctor

ΦΑΝΤΙ είπε...

Λοιπόν δεν υπάρχουν οικολογικές σακούλες αποριμάτων. Αυτές που κυκλοφορούν στα supermarket είναι κυρίως για μεταφορά των ζαρζαβατικών και επαναχρησιμοποιούνται. Έκανα μια έρευνα και στο Internet και διαπίστωσα πως στο συγκεκριμένο υπάρχει έντονη κινητικότητα, μάλλον σύντομα θα αποκτήσουμε και από αυτές.

Στο MAKRO έχει κάτι φτηνά και ελαφριά χοροκοπτικά (20 - 60 €) που όμως προορίζονται για οικιακή χρήση (λειτουργούν με ρεύμα). Έχει και τα κανονικά με το μοτέρ που κρεμάνε απο τον ώμο στα 120€ περίπου (6 Kgr) που δείχνουν σαφώς επαγγελματικά. Όμως δεν βρήκα εκείνα τα απλά που χρησιμοποιούν οι δήμοι. Μεταχειρισμένα δεν βρήκα.

Αλλάζουν λίγο τα δεδομένα (συγνώμη αλλά υπάρχει διαφωνία μεταξύ των επιστημόνων ή εγω δεν τα κατάλαβα καλά στην αρχή).

Συνοψίζω:

1. Το αυτονόητο: Μαζεύουμε ΟΛΑ τα σκουπίδια όπου και αν δράσουμε. Προτείνω αυτοί που δεν έχουν εργαλεία να μαζεύουν στην σακούλα τους συγκεκριμένο είδος (π.χ. άλλος γυαλιά, άλλος πλαστικά, κλπ). Θα δούμε τι είδος σκουπιδιού κυριαρχεί και αναλόγως μοιραζόμαστε.

2. Ο DOCTOR επέλεξε εαν δεν κάνω λάθος να καταθρίσουμε την περιοχή με τα δενδρύλια. Εκεί γύρω απο τα δενδρύλια θα πρέπει να κάνουμε μια ζώνη καθαρισμού απο τα ξερά χόρτα (π.χ. κύκλος 5-10 μέτρα). Μια πρόταση είναι να θάβουμε τον όγκο τους εκεί κοντά στο κάθε δενδρύλιο (αφού έχουμε τσάπες) αλλά πιο αποτελεσματικό θα ήταν να φτιαχθεί ένα κομπόστ εκεί που είναι ο φύλακας (ή ο ιδιώτης μελισοκόμος) γιατί το κομπόστ θέλει που και που την επιτήρησή του. Το κομπόστ είναι εξαιρετικά λύση αλλά απαιτεί κάποιου είδους κατασκευή (νομίζω ξυλοκατασκευή - θέλει όμως και αυτό την μελέτη του). Για αρχή δείτε εδω:

http://www.go-recycle.gr/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=30

Οπότε εφόσον δεν είναι τίποτα εφικτό απο όλα αυτά, τα ξερά χόρτα σε ακτίνα 5-10 μέτρων γύρω απο κάθε δενδύλιο θα πρέπει να απομακρυνθούν εντελώς (σε σακούλες). Τα υπόλοιπα ξερά χόρτα είναι αρκετό να πατηθούν καλά στο έδαφος. Οπότε

2α) Εαν φέρει Χορτοκοπτικό η Χούλια τότε έχει νόημα να ασχοληθούμε με την προτεινόμενη περιοχή (καμία 200 δενδρύλια φαίνεται να είναι με το μάτι και πάλι δύσκολο το βλέπω με ένα χορτοκοπτικό). Στην περίπτωση αυτή μαζεύουμε τα σκουπίδια και τα ξερά χόρτα όπως είπώθηκε πιο πάνω και αν έχουμε χρόνο σκάβουμε με προσοχή με τις τσάπες γύρω απο τις ρίζες στο κάθε δενδύλιο για να κρατάει το νερό της βροχής όταν πέσει.

2β) Επειδή η αποτελεσματικότητά μας χωρίς χορτοκοπτικό θα είναι μηδαμινή είναι προτιμώτερο να καθαρίσουμε αυτό το μέρος που έχει τα ώριμα πεύκα. Οι πευκοβελόνες είναι εξαιρετικά εύφλεκτες αλλά κάποιος μου πρότεινε να μην τις απομακρύνουμε. Αναμένω αιτιολόγηση. Επίσης θα πρέπει να απομακρύνουμε τυχόν σπασμένα κλαδιά ή άλλα μικρά κομμάτια ξύλου όπου τα βρούμε μπροστά μας.

Νομίζω για 3 ώρες που θα έχουμε μόνο στην διάθεσή μας και με 41 C για αρχή έχει νόημα να επικεντρωθούμε στην περιοχή με τα μεγάλα πεύκα.

Ανώνυμος είπε...

Παρεμπιπτόντως, τα χορτοκοπτικά δεν έχουν λεπίδες αλλά σκληρά λάστιχα που αντικαθίστανται. Δεντράκι δεν κόβουν ούτε με θεική παρέμβαση!

Αν έχουμε θα βολέψει, αν όχι την βολέψουμε! :)))))))


Πάω για ύπνο.
Τα λέμε το πρωί!

s_pablo είπε...

Μπράβο παιδάκια ύπνο νωρίς γιατί έχουμε αγώνα αύριο.

Ρε συ δόκτωρ. Κανένας από το μπλογκ της αναδάσωσης σου απάντησε ή θα είναι ακίνητοι αύριο?

kalliopi είπε...

Mirage
υπάρχουν σακούλες οικολογικές, είναι αυτές που είναι από καλαμπόκι και αν τους βάλεις μέσα οργανικά σκουπίδια αυτά βιοδιασπώνται. Απλά δεν υπάρχουν παντού, ακόμη.

Εco-family

kalliopi είπε...

Υπάρχουν και οι κάδοι κομποστοποίησης που θα πρέπει κάποια στιγμή να προωθηθούν από τους δήμους, εύχομαι να γίνει κάποτε.

Κομποστοποίηση