Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2007

Ανοιχτή πρόσκληση


Χαρουπιά (Ceratonia siliqua)

Επειδή είναι αρκετά δύσκολο να ορισθεί κάποια συγκεκριμένη ημέρα και ώρα για να βρεθούμε στο άλσος Βεϊκου, προτείνω να οριστεί ως πιθανή ημέρα το Σάββατο και ώρα 2 το μεσημέρι.
Για τον ακριβή τόπο συνάντησης: http://galatsi.blogspot.com/2007_08_01_archive.html
Από την πρώτη φορά που βρεθήκαμε, και με εξαίρεση ένα Σαββατοκύριακο, πηγαίνω (σχεδόν πάντα μαζί με τον Μίλτο) στο άλσος Γαλατσίου.
Συνήθως πάμε το Σάββατο το μεσημέρι. Εδώ και δύο εβδομάδες ασχολούμαστε με την μεταφύτευση μικρών δενδρυλίων που έχουν φυτρώσει κάτω από μια χαρουπιά μέσα στον περιφραγμένο χώρο του άλσους και πολύ κοντά στο σημείο που μαζευόμαστε.
Το προηγούμενο Σάββατο φυτέψαμε 12 χαρουπιές και εχθές εγώ (πήγα μόνος μου) φύτεψα άλλες 11. Έχουμε επισημάνει τον χώρο περιμετρικά με πέτρες διότι τα δεντράκια είναι πολύ μικρά και υπάρχει κίνδυνος να τα πατήσει κάποιος (ή ακόμη κι εμείς).
Να αναφέρω εδώ ότι όποιος θέλει, μπορεί να πάει οποτεδήποτε και να φυτέψει κάποιο δεντράκι, τώρα που είναι η ιδανική εποχή. Αρκεί να το αναφέρει μετά στο blog, για να έχουμε τον νου μας για το καλοκαίρι όπου θα χρειαστεί να ποτίζουμε τα νέα δέντρα.

Καλό είναι να φυτευθούν δέντρα και θάμνοι που ταιριάζουν στο μεσογειακό κλίμα, και είδη που αντέχουν στην ξηρασία του καλοκαιριού.

Ενδεικτικά αναφέρω: χαρουπιά, πικροδάφνη, κυπαρίσι και πεύκο (μεσογειακά φυσικά) , μελισσοκομικά φυτά (π.χ. μελισσοχόρταρο και αρωματικά φρύγανα).

Πληφοροφίες για την χαρουπιά: http://gym-platan.chan.sch.gr/cdrom/xl_xaroypia.htm

Θα χρειαστούμε τσάπες κυρίως για το άνοιγμα λάκων ώστε να σπείρουμε τα φυτά που θα φέρει ο καθένας.